Essent Hoogspanning / ‘Waselisa’
Vraag
Een deel van Essent Hoogspanning, bestaande uit 4 stations, zal door een politiek besluit overgenomen worden door het staatsbedrijf Tennet. Veel onzekerheid is het gevolg; welke medewerkers zullen vertrekken en welk deel gaat er precies overgenomen worden? Hechte teams zullen hierdoor uit elkaar vallen.
Aan ons de vraag om een werkvorm te creëren waarbij recht wordt gedaan aan de spanning die dit proces met zich meebrengt en tegelijk ruimte schept voor een positieve kijk op de toekomst.
Aanpak
Uit interviews blijkt dat medewerkers zeer bewust voor een baan bij Essent Hoogspanning kiezen. Er is weinig personeelsverloop en het werken in hecht teamverband wordt hoog gewaardeerd. ‘Een baan bij Hoogspanning is een baan voor het leven’, al denkt de jonge generatie daar iets anders over. Vandaar dat de opsplitsing voor veel beroering zorgt; zal het werk daarna nog even uitdagend en gevarieerd zijn? In wat voor team komt men straks te werken?
Er wordt besloten het Russische sprookje ‘Waselisa’ te bewerken. De metaforen daarvan zullen als uitgangspunt dienen om de 80 medewerkers zelf hun eigen verhaal te laten vertellen. Het centrale thema van het verhaal is: ‘de zoektocht naar nieuw vuur’.
Mirjam Mare brengt ‘Waselisa’ op expressieve wijze tot leven. Hierna worden de medewerkers opgedeeld in groepen. Elke groep krijgt een eigen begeleider die door ons aangestuurd wordt. Zij gaan de medewerkers stimuleren op zoek te gaan naar wat hen inspireert in hun werk. Aan het eind van de sessie doet elk groepje verslag van de verhalen voor de hele groep.
Resultaat
Medewerkers worden zich (opnieuw) bewust van waarom zij ook al weer voor dit vak gekozen hebben. Het biedt houvast; als je weet wat jou inspireert, weet je ook waar je bij het aanvaarden van een andere functie op moet letten. Het levert bevlogen en mooie verhalen op. Daarnaast blijkt dat de directe chefs hen over het algemeen weten te inspireren, oftewel te motiveren. Deze relatie wordt als prettig ervaren. Dat er vanuit de politiek beslissingen worden genomen waar zowel managers als medewerkers geen invloed op hebben is frustrerend, maar na de sessie niet meer alles overheersend.
Reacties
Ab Dekker, team manager
“Ik vond het voor 100% geslaagd.”
Marco van Lint, medewerker:
“Leuk verhaal, een goede aanzet om na te denken over wat ik belangrijk vind in mijn werk en mijn positie binnen Hoogspanning.”
Veerle Craeghs, veranderdeskundige bij Essent:
“Een gedurfde en ongewone vorm voor deze groep stoere mannen. Toch werd er aandachtig geluisterd! Ik was erg opgetogen over de gesprekken achteraf. Mensen refereerden spontaan naar de metaforen uit het verhaal.”