Skip to content

Psychiatrische Observatie Kliniek Pieter Baan / ‘Waarom doet ie wat ie doet?’

Vraag

Bewustwording van de groepsleiders over hoe hun eigen mening en emoties, het observatieproces kunnen vervuilen. De groepsleiders richting geven voor een juiste wijze van observeren en rapporteren.

Aanpak

Wij lopen twee dagen mee op de gesloten afdeling van de psychiatrische observatiekliniek, ‘Pieter Baan’ in Utrecht. We houden interviews met groepsleiders, behandelaars en managers. Naar aanleiding hiervan komen wij tot een spiegelende vertelvoorstelling met aanvullende workshop. De voorstelling met aanvullende workshop wordt op vijf middagen binnen het Pieter Baan Centrum uitgevoerd voor alle groepsleiders en behandelaars. Door het uitspelen van herkenbare situaties bieden wij de groepsleiders én behandelaars inzicht in eigen handelen.
Binnen de workshop wordt door middel van oefeningen ervaren hoe het eigen denken een objectieve observatie kan vertroebelen. Bewustwording is daarbij de eerste stap. We werken vanuit waardering en groot respect voor de groepsleiders die elke dag met deze moeilijke doelgroep te maken hebben.

Resultaat

Hoewel het ging om een kritisch verhaal was de herkenning bij zowel groepsleiders als behandelaars groot. Groepsleiders waren bereid om naar hun eigen handelen te kijken en er ontstond een levendige discussie over hoe met eigen emoties, aannames en oordelen binnen de observatie en rapportage om te gaan.

Van hieruit kon het management een professionalisatie-slag inzetten.

Judith, supervisor Pieter Baan Centrum:
‘De spiegelende vertelvoorstelling was van grote toegevoegde waarde. Ik merk dat door deze vorm de boodschap, die we al langer probeerden over te brengen, veel beter binnen kwam.’

Verhaal op Maat Producties 2021©

Back To Top